Рецепти
Летна тава Ана Ѓорова

Овој посен ручек е идеален за во лето, а може да го послужите со чаша ладно бело вино

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути

  1. Компирот излупете го и исечкајте го на коцки, тиквичката, доматот и модриот патлиџан измијте ги и исечкајте ги и нив на коцки, а пиперката исчистете ја од семки и дршки и исечкајте ја на покрупни парчиња.
  2. Исечкајте го кромидот и пропржете го во округло тавче на загреано масло со лажичка црвен пипер.
  3. Откако добро ќе омекне, додајте ги исечканите пиперки и пропржете ги.
  4. Потоа откако добро ќе омекнат и тие, додајте го оризот и пржете го со постојано мешање да не се залепи. Додајте го и компирот.
  5. Откако добро ќе омекнат и ќе се соединат состојките, додајте ги на крај тиквичката, модриот патлиџан, па по неколку минути и доматите.
  6. Сето тоа убаво мешајте го и пржете додека омекне и се соедини. Зачинете со сечкан магдонос, вегета, бибер и полијте вода колку да се покрие содржината во тавата.
  7. Печете во рерна додека водата испари и зеленчуците убаво се потпечат.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: