Рецепти
Летна тава
Овој посен ручек е идеален за во лето, а може да го послужите со чаша ладно бело вино
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ВегетаријанскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Кромид(1 Главица)
Ориз(250 Грама)
Тиквичка(1 )
Зелена пиперка(2-3 )
Модар патлиџан(1 )
Домат(2-3 )
Компир(200 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути
- Компирот излупете го и исечкајте го на коцки, тиквичката, доматот и модриот патлиџан измијте ги и исечкајте ги и нив на коцки, а пиперката исчистете ја од семки и дршки и исечкајте ја на покрупни парчиња.
- Исечкајте го кромидот и пропржете го во округло тавче на загреано масло со лажичка црвен пипер.
- Откако добро ќе омекне, додајте ги исечканите пиперки и пропржете ги.
- Потоа откако добро ќе омекнат и тие, додајте го оризот и пржете го со постојано мешање да не се залепи. Додајте го и компирот.
- Откако добро ќе омекнат и ќе се соединат состојките, додајте ги на крај тиквичката, модриот патлиџан, па по неколку минути и доматите.
- Сето тоа убаво мешајте го и пржете додека омекне и се соедини. Зачинете со сечкан магдонос, вегета, бибер и полијте вода колку да се покрие содржината во тавата.
- Печете во рерна додека водата испари и зеленчуците убаво се потпечат.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во