Рецепти
Пита со црвен кромид
Лесна и вкусна пита за предјадење или вечера. На здравје!
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
ВегетаријанскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(200 Грама)
Квасец(10 Грама)
Црвен кромид(300 Грама)
Чедар сирење(или кашкавал 200 грама )
Маслиново масло(1 Супена лажица)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути
- Растопете ја коцката квасец со малку млака вода.
- Во сад ставете го брашното, додајте сол, квасецот и убаво замесете ја смесата додавајќи вода по потреба за да замесите меко тесто.
- Тестото ставете го на топло место, покријте го со крпа и оставете го да стасува околу 1 час.
- Во меѓувреме излупете го кромидот, исечкајте го на парчиња и пржете го малку во тава колку да омекне.
- Кога ќе стаса тестото, растегнете го во намастена тава, одозгора изрендајте го чедар сирењето (или кашкавал) и распоредете го кромидот.
- Печете ја питата во претходно загреана рерна на 200 степени околу 20-30 минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во