Рецепти
Пита со црвен кромид Ана Ѓорова

Лесна и вкусна пита за предјадење или вечера. На здравје!

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(200 Грама)

Квасец(10 Грама)

Црвен кромид(300 Грама)

Чедар сирење(или кашкавал 200 грама )

Маслиново масло(1 Супена лажица)

Сол

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. Растопете ја коцката квасец со малку млака вода.
  2. Во сад ставете го брашното, додајте сол, квасецот и убаво замесете ја смесата додавајќи вода по потреба за да замесите меко тесто.
  3. Тестото ставете го на топло место, покријте го со крпа и оставете го да стасува околу 1 час.
  4. Во меѓувреме излупете го кромидот, исечкајте го на парчиња и пржете го малку во тава колку да омекне.
  5. Кога ќе стаса тестото, растегнете го во намастена тава, одозгора изрендајте го чедар сирењето (или кашкавал) и распоредете го кромидот.
  6. Печете ја питата во претходно загреана рерна на 200 степени околу 20-30 минути.
Пита со блитва и со коприва
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Посни крокети со спанаќ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лут зелник
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Пача
Пинџур со суви везени пиперки
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Топчиња од зеленчук
Ролнички со соја, праз и печурки
Праз во рерна со козјо сирење
Печен карфиол со сладок компир
Похувани буковки
Ќофтиња од карфиол
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Солен куглов со шунка
Пита масленица
Куглов погача со сирење
Топчиња со блитва
Солени бомбици од сирење
Бабини кифлички

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: