Рецепти
Плескавици од ориз и спанаќ (посно)
Посни веге-плескавици како одличен предлог за здрав ручек
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ВегетаријанскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
5 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Спанаќ(500 Грама)
Ориз(250 Грама)
Италијански зачин (мешан зачин)(1 Супена лажица)
Магдонос(1 Китка)
Брашно(по потреба за замесување на плескавиците )
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 70 минути
- Спанаќот се мие и се чисти, па се вари во солена вода. Откако убаво ќе се свари, се цеди и ситно се сечка или се пасира.
- Оризот се обарува во вода во која претходно сте ставиле лажица суви зачини. Откако ќе се свари, се цеди и се остава да се потсуши.
- Спанаќот и оризот измешајте ги, потоа додајте ситно сечкан магдонос, сол, бибер и малку брашно по потреба.
- Од смесата се формираат плескавици и се пржат во загреано масло сè додека заруменат од двете страни.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во