Рецепти
Плескавици од ориз и спанаќ (посно) Ана Ѓорова

Посни веге-плескавици како одличен предлог за здрав ручек

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Спанаќ(500 Грама)

Ориз(250 Грама)

Италијански зачин (мешан зачин)(1 Супена лажица)

Магдонос(1 Китка)

Сол

Бибер

Брашно(по потреба за замесување на плескавиците )

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 70 минути

  1. Спанаќот се мие и се чисти, па се вари во солена вода. Откако убаво ќе се свари, се цеди и ситно се сечка или се пасира.
  2. Оризот се обарува во вода во која претходно сте ставиле лажица суви зачини. Откако ќе се свари, се цеди и се остава да се потсуши.
  3. Спанаќот и оризот измешајте ги, потоа додајте ситно сечкан магдонос, сол, бибер и малку брашно по потреба.
  4. Од смесата се формираат плескавици и се пржат во загреано масло сè додека заруменат од двете страни.
Кремаста паста со печурки без масло
Туна ќофтиња
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Француско „селско“ месо
Вкусна димена салама
Кнедли од џигер
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Посна сарма со праз и шампињони
Пилешко во павлака
Филе Велингтон
Тестенини со сос од туна
Полнета пастрмка во црно вино (посно)
Ѓевречиња од мелено месо
Зелка на грчки начин

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: