Рецепти
Плескавици од ориз и спанаќ (посно) Ана Ѓорова

Посни веге-плескавици како одличен предлог за здрав ручек

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Спанаќ(500 Грама)

Ориз(250 Грама)

Италијански зачин (мешан зачин)(1 Супена лажица)

Магдонос(1 Китка)

Сол

Бибер

Брашно(по потреба за замесување на плескавиците )

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 70 минути

  1. Спанаќот се мие и се чисти, па се вари во солена вода. Откако убаво ќе се свари, се цеди и ситно се сечка или се пасира.
  2. Оризот се обарува во вода во која претходно сте ставиле лажица суви зачини. Откако ќе се свари, се цеди и се остава да се потсуши.
  3. Спанаќот и оризот измешајте ги, потоа додајте ситно сечкан магдонос, сол, бибер и малку брашно по потреба.
  4. Од смесата се формираат плескавици и се пржат во загреано масло сè додека заруменат од двете страни.
Банана залчиња
Дроб во кошулица
Овесни барови со јаворов сируп
Салата со макарони, сланина и зеленчук
Посна сарма со праз и шампињони
Филе Велингтон
Печен ослиќ со брокула
Селско месо со чадено свинско
Ролат со цимет и суво грозје
Чоколадни бомбици со авокадо
Блага тиква со мед и ореви (посно)
Јагнешка чорба
Солени бомбици од сирење
Пита со јајца и кајмак
Печен ролат од свинско каре
Торта со печурки
Полнети телешки шницли
Крокети од полнети јајца
Банана бомбици со гранола
Солен колач праз и сирење
Домашен крем од кикирики
Лажни лазањи со зелка и колбаси
Кифли со виршла и кашкавал
Романски качамак
Чоколадни коцки со црн грав
Вегетаријански лазањи
Солена пита со маслинки
Полнет леб
Печена скуша (посно)
Тава пилешко со бешамел сос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: