Рецепти
Полнет кромид Ана Ѓорова

Лесно и декоративно предјадење за вашите гости

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Кромид(8 поголеми главици )

Црвена пиперка(2 )

Тиквичка(1 )

Лимон(1 )

Фета сирење(250 Грама)

Вегета(1 Супена лажица)

Сол

Бибер

Маслиново масло

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 30 минути

  1. Кромидот се лупи и се реди во тенџере. Се налева вода убаво да ги покрие главиците кромид, се посолува и се остава на оган да зоврие. Кога ќе зоврие, се вари неколку минути за да омекне кромидот, па се трга од оган и се остава да се излади.
  2. На секоја главица кромид и се отсекува капакот од страната на стебленцето. Со помош на лажица се отстранува внатрешноста на кромидот, внимавајќи да останат три слоја во секоја главица.
  3. Пиперките се мијат и се сечат на ситни коцкички, па се пропржуваат на малку масло колку да омекнат.
  4. Фета сирењето се сече на коцки.
  5. Тиквичката се става во тенџере, се прелива со вода, се посолува и се остава на оган да зоврие. Кога ќе зоврие, се остава да врие 3 минути, па се трга од оган. Откако ќе се излади, се сече на коцкички.
  6. Зачините се мешаат со лимонов сок, па се преливаат врз пиперките. Се додаваат тиквичката и сирењето и внимателно се меша.
  7. Со смесата се полнат главиците кромид и се преливаат со малку маслиново масло. Се декорираат по желба.
Салата со соја и шампињони
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Пита со карамелизирана тиква
Чорба без масло
Крокети од тиква и пармезан
Тарт со праз
Вегетаријански плескавици
Посна сарма со праз и шампињони
Топчиња од палента
Топчиња од зеленчук
Чоколадни бомбици со авокадо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Шеќерни јаболки
Сос од грав и лук
Блага тиква со мед и ореви (посно)
Праз во рерна со козјо сирење
Печен карфиол со сладок компир
Похувани буковки
Ќофтиња од карфиол
Салата со карфиол и маслинки
Крем чорба од зеленчук
Топчиња со блитва
Чорба со блитва и кисела павлака
Проја мафини со брокула
Чорба со кисели краставички
Овесни колачиња со цимет и мед
Мафини со рибизли
Чорба со шампињони и кисела павлака

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: