Рецепти
Полнет кромид
Лесно и декоративно предјадење за вашите гости
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
ВегетаријанскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Кромид(8 поголеми главици )
Црвена пиперка(2 )
Тиквичка(1 )
Лимон(1 )
Фета сирење(250 Грама)
Вегета(1 Супена лажица)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 30 минути
- Кромидот се лупи и се реди во тенџере. Се налева вода убаво да ги покрие главиците кромид, се посолува и се остава на оган да зоврие. Кога ќе зоврие, се вари неколку минути за да омекне кромидот, па се трга од оган и се остава да се излади.
- На секоја главица кромид и се отсекува капакот од страната на стебленцето. Со помош на лажица се отстранува внатрешноста на кромидот, внимавајќи да останат три слоја во секоја главица.
- Пиперките се мијат и се сечат на ситни коцкички, па се пропржуваат на малку масло колку да омекнат.
- Фета сирењето се сече на коцки.
- Тиквичката се става во тенџере, се прелива со вода, се посолува и се остава на оган да зоврие. Кога ќе зоврие, се остава да врие 3 минути, па се трга од оган. Откако ќе се излади, се сече на коцкички.
- Зачините се мешаат со лимонов сок, па се преливаат врз пиперките. Се додаваат тиквичката и сирењето и внимателно се меша.
- Со смесата се полнат главиците кромид и се преливаат со малку маслиново масло. Се декорираат по желба.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во