Рецепти
Полнети пиперки со зеленчук (посно)
Полнети пиперки со ориз, грашак и моркови во вкусен доматен сос
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ВегетаријанскиКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
5 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Кромид(1 Главица)
Лук(3 Чешниња)
Мед(1 Кафена лажица)
Морков(2 )
Грашок(мала конзерва )
Ориз(250 Грама)
Доматен сос(2 Децилитри)
Кечап(3 Супени лажици)
Црвена пиперка(5-6 )
Домат(2 )
Вода(1 Чаша)
Италијански зачин (мешан зачин)(1 Супена лажица)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути
- Кромидот ситно го сечкаме. Го пржиме во тавче со масло.
- Лукот го сечкаме и него го додаваме во кромидот. Го додаваме и медот. Пржиме уште малку.
- Морковите ги сечкаме. Во кромидот и лукот ги додаваме сечканите моркови, грашакот и оризот. Пржиме уште 10 минути.
- Додаваме 1 чаша доматен сос, зеленчукова коцка и кечап. Се остава да испари течноста.
- Се полнат пиперките. Се затвораат со мало парче домат. Остатокот од смесата се става на дното на огноотпорен сад, а околу се редат полнетите пиперки.
- Сечкаме и 1 домат, го ставаме околу пиперките. Во садот додаваме вода и 1 чаша доматен сос. Посипуваме со мешан зачин и со бибер.
- Вака наполнетите пиперки ги печеме на 180°C околу 1 час, потоа ги послужуваме.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во