Рецепти

Полнети турски погачици
Домашни погачки со семки и вкусен фил од зеленчук, шунка и кашкавал. Може да ги подготвите за појадок или како предјадење за разни пригоди
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПојадокТИП НА КУЈНА
Турска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(300 Грама)
Јајце(3 )
Масло(1 Супена лажица)
Вода(млака 1 лажица )
Кисело млеко(1 Супена лажица)
Сол(1/2 Кафена лажица)
Прашок за печиво(1 )
Млад кромид(1 врзоп или 1 страк праз )
Шунка(50 Грама)
Кашкавал(50 Грама)
Морков(1 )
Магдонос(3 Гранчиња)
Сусам(и други семки по желба - лен, семки од тиква, афион )
Путер(за премачкување )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 80 минути
- Мали, кружни керамички чинии (со заоблено дно) премачкајте ги со путер или маргарин и ставете ги семките.
- За тестото малку изматете 2 јајца, па додајте 1 лажица масло, 1 лажица вода и 1 лажица кисело млеко.
- Соединете ги во друг сад брашното, 1/2 лажичка сол и печивото, додајте ги во садот со јајцата и замесете тесто.
- Тестото оставете го да отстои, а во меѓувреме пржете ги сечканиот кромид и ренданиот морков.
- Откако ќе се испржат, додајте ги исечканата шунка, ренданиот кашкавал и 1 јајце. Зачинете по вкус со сол и бибер и додајте го исечканиот магдонос.
- Тестото развлечете го и сечете поголеми кругови.
- Ставете го кругот во керамичка чинија врз семките и малку притиснете, а преостанатото тесто префрлете го преку работ на чинијата.
- Наполнете со приготвената смеса и затворете со краевите на тестото, потоа премачкајте со путер.
- Печете ги погачките во претходно загреана рерна на 200°C околу 20-25 минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во