Рецепти
Шеќерпаре Ана Ѓорова

Турски колачиња со шербет

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Путер(250 Грама)

Шеќер во прав(1.5 Чаша)

Гриз(4 Чаши)

Јајце(2 )

Прашок за печиво(1/2 Кафена лажица)

Сода бикарбона(1/2 Кафена лажица)

Свеж сок од лимон(2 Супени лажици)

Ванилин шеќер(1 Пакување)

Брашно(3 Чаши)

Жолчка од јајце(1 )

Вода(4 Чаши)

Шеќер(4 Чаши)

Бадеми(50 Грама)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Путерот, шеќерот во прав и јајцата се матат пенасто. Постепено се додаваат гризот, прашакот за печиво, содата бикарбона, ванилиниот шеќер, брашното и 1 лажица сок од лимон.
  2. Се замесува мазно тесто, а потоа се одделуваат помали топчиња со тркалезна форма.
  3. Обликуваните топчиња се редат во намастен плех, се премачкуваат со изматена жолчка и во средината се става бадемче, лешник или орев.
  4. Се печат во загреана рерна на 190°C додека заруменат.
  5. Во меѓувреме се подготвува шербетот: шеќерот и водата се загреваат на тивок оган во тенџере, па кога шеќерот ќе се растопи, се вари уште 5-10 минути. Се додава уште малку цеден сок од лимон и се остава малку да се олади.
  6. Готовите шеќерпари се вадат од рерна и се преливаат со млак шербет. Се поклопуваат и се оставаат да отстојат до утредента.
Сиров чоколаден тарт
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Бели топчиња
Колач со круши и бадеми
Оревки
Сусам топчиња
Колачиња зелени елки
Цимет ѕвездички
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Торта фантазија
Ролат со кокос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: