Рецепти
Шеќерпаре
Турски колачиња со шербет
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Турска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Путер(250 Грама)
Шеќер во прав(1.5 Чаша)
Гриз(4 Чаши)
Јајце(2 )
Прашок за печиво(1/2 Кафена лажица)
Сода бикарбона(1/2 Кафена лажица)
Свеж сок од лимон(2 Супени лажици)
Ванилин шеќер(1 Пакување)
Брашно(3 Чаши)
Жолчка од јајце(1 )
Вода(4 Чаши)
Шеќер(4 Чаши)
Бадеми(50 Грама)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Путерот, шеќерот во прав и јајцата се матат пенасто. Постепено се додаваат гризот, прашакот за печиво, содата бикарбона, ванилиниот шеќер, брашното и 1 лажица сок од лимон.
- Се замесува мазно тесто, а потоа се одделуваат помали топчиња со тркалезна форма.
- Обликуваните топчиња се редат во намастен плех, се премачкуваат со изматена жолчка и во средината се става бадемче, лешник или орев.
- Се печат во загреана рерна на 190°C додека заруменат.
- Во меѓувреме се подготвува шербетот: шеќерот и водата се загреваат на тивок оган во тенџере, па кога шеќерот ќе се растопи, се вари уште 5-10 минути. Се додава уште малку цеден сок од лимон и се остава малку да се олади.
- Готовите шеќерпари се вадат од рерна и се преливаат со млак шербет. Се поклопуваат и се оставаат да отстојат до утредента.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во