Рецепти
Шеќерпаре Ана Ѓорова

Турски колачиња со шербет

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Путер(250 Грама)

Шеќер во прав(1.5 Чаша)

Гриз(4 Чаши)

Јајце(2 )

Прашок за печиво(1/2 Кафена лажица)

Сода бикарбона(1/2 Кафена лажица)

Свеж сок од лимон(2 Супени лажици)

Ванилин шеќер(1 Пакување)

Брашно(3 Чаши)

Жолчка од јајце(1 )

Вода(4 Чаши)

Шеќер(4 Чаши)

Бадеми(50 Грама)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Путерот, шеќерот во прав и јајцата се матат пенасто. Постепено се додаваат гризот, прашакот за печиво, содата бикарбона, ванилиниот шеќер, брашното и 1 лажица сок од лимон.
  2. Се замесува мазно тесто, а потоа се одделуваат помали топчиња со тркалезна форма.
  3. Обликуваните топчиња се редат во намастен плех, се премачкуваат со изматена жолчка и во средината се става бадемче, лешник или орев.
  4. Се печат во загреана рерна на 190°C додека заруменат.
  5. Во меѓувреме се подготвува шербетот: шеќерот и водата се загреваат на тивок оган во тенџере, па кога шеќерот ќе се растопи, се вари уште 5-10 минути. Се додава уште малку цеден сок од лимон и се остава малку да се олади.
  6. Готовите шеќерпари се вадат од рерна и се преливаат со млак шербет. Се поклопуваат и се оставаат да отстојат до утредента.
Ролат од локум (посно)
Бели топчиња
Колачиња зелени елки
Кростата од бадеми со мармалад
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Колач со рогач
Благи кифлички со вино
Тробоен куглов
Ролнички со соја, праз и печурки
Кекси со лешници
Сос од грав и лук
Највкусни крофни
Штрудлички со јаболко (посно)
Посен колач со јаболки и рум
Обланди со бисквити и чоколадо
Чоколадни урми
Нескафе бомбици
Ролат со урми
Овесни колачиња со цимет и мед
Солени крофни
‘Ржан леб со семки од тиква
Колач со јаболки и бадеми
Крем бомбици
Куглоф со три фила
Овошен колач
Бајадера од урми и кикирики
Колач со млеко од соја
Брз колач со јаболко
Сочен чоколаден колач

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: