Рецепти
Шницли од грав (посно)
Рецепт за македонско вегетаријанско јадење
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ВегетаријанскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Грав(300 Грама)
Презла(100 Грама)
Масло(300 Милилитри)
Кромид(2 Главици)
Свеж магдонос(1 Шака)
Леб(1 Парче)
Ловоров лист(1 Лист)
Хималајска сол(2 Кафени лажици)
Бибер(1 Кафена лажица)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 120 минути
- Гравот се вари во солена вода со ловоров лист.
- Потполно омекнатиот грав, се пасира или блендира.
- Во меѓувреме, ситно исечканиот кромид се пржи и во него се додава пасираниот грав, кришката леб претходно потопена во вода, сол, бибер и сечканиот магдонос.
- Оваа смеса убаво се изедначува, а потоа се одделуваат топчиња кои се формираат во шницли и се валкаат во презла.
- Се пржат во врело масло додека не поруменат од двете страни. Може да ги комбинирате со ориз или лута салса.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во