Рецепти
Шницли од грав (посно) Ана Ѓорова

Рецепт за македонско вегетаријанско јадење

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Грав(300 Грама)

Презла(100 Грама)

Масло(300 Милилитри)

Кромид(2 Главици)

Свеж магдонос(1 Шака)

Леб(1 Парче)

Ловоров лист(1 Лист)

Хималајска сол(2 Кафени лажици)

Бибер(1 Кафена лажица)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 120 минути

  1. Гравот се вари во солена вода со ловоров лист.
  2. Потполно омекнатиот грав, се пасира или блендира.
  3. Во меѓувреме, ситно исечканиот кромид се пржи и во него се додава пасираниот грав, кришката леб претходно потопена во вода, сол, бибер и сечканиот магдонос.
  4. Оваа смеса убаво се изедначува, а потоа се одделуваат топчиња кои се формираат во шницли и се валкаат во презла.
  5. Се пржат во врело масло додека не поруменат од двете страни. Може да ги комбинирате со ориз или лута салса.
Салата со соја и шампињони
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Пита со карамелизирана тиква
Чорба без масло
Крокети од тиква и пармезан
Тарт со праз
Вегетаријански плескавици
Посна сарма со праз и шампињони
Топчиња од палента
Топчиња од зеленчук
Чоколадни бомбици со авокадо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Шеќерни јаболки
Сос од грав и лук
Блага тиква со мед и ореви (посно)
Праз во рерна со козјо сирење
Печен карфиол со сладок компир
Похувани буковки
Ќофтиња од карфиол
Салата со карфиол и маслинки
Крем чорба од зеленчук
Топчиња со блитва
Чорба со блитва и кисела павлака
Проја мафини со брокула
Чорба со кисели краставички
Овесни колачиња со цимет и мед
Мафини со рибизли
Чорба со шампињони и кисела павлака

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: