Рецепти
Солен карамел сос Ана Ристеска

Вкусен сос кој може да го послужите со палачинки, сладолед, било каков десерт или со омиленото овошје

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Шеќер(1 Чаша)

Вода(1/4 Чаша)

Хопла(1/2 Чаша)

Несолен путер(2 Супени лажици)

Морска сол(1 Кафена лажица)

Екстракт од ванила(1 Кафена лажица)

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 15 минути

  1. Во тенџере ставете го шеќерот и водата. Ставете го тенџерето на оган и гответе на ниска температура додека шеќерот не се стопи и почне да врие. Не мешајте и оставете да добие темно златна боја
  2. Тргнете го тенџерето од оган и додајте ја хоплата која претходно сте ја загреале. Мешајте со гумена или дрвена лажица. Ако има грутки ставете го тенџерето на оган да се стопат.
  3. Додајте го и путерот и солта и убаво промешајте.
  4. Остевете сосот да се олади 3 минути и додајте го екстрактот од ванила.
Салата со соја и шампињони
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Пита со карамелизирана тиква
Чорба без масло
Крокети од тиква и пармезан
Тарт со праз
Вегетаријански плескавици
Посна сарма со праз и шампињони
Топчиња од палента
Топчиња од зеленчук
Чоколадни бомбици со авокадо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Шеќерни јаболки
Сос од грав и лук
Блага тиква со мед и ореви (посно)
Праз во рерна со козјо сирење
Печен карфиол со сладок компир
Похувани буковки
Ќофтиња од карфиол
Салата со карфиол и маслинки
Крем чорба од зеленчук
Топчиња со блитва
Чорба со блитва и кисела павлака
Проја мафини со брокула
Чорба со кисели краставички
Овесни колачиња со цимет и мед
Мафини со рибизли
Чорба со шампињони и кисела павлака

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: