Рецепти
Солен карамел сос
Вкусен сос кој може да го послужите со палачинки, сладолед, било каков десерт или со омиленото овошје
ТИП НА РЕЦЕПТ
УжинаТИП НА КУЈНА
ВегетаријанскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Шеќер(1 Чаша)
Вода(1/4 Чаша)
Хопла(1/2 Чаша)
Несолен путер(2 Супени лажици)
Морска сол(1 Кафена лажица)
Екстракт од ванила(1 Кафена лажица)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 15 минути
- Во тенџере ставете го шеќерот и водата. Ставете го тенџерето на оган и гответе на ниска температура додека шеќерот не се стопи и почне да врие. Не мешајте и оставете да добие темно златна боја
- Тргнете го тенџерето од оган и додајте ја хоплата која претходно сте ја загреале. Мешајте со гумена или дрвена лажица. Ако има грутки ставете го тенџерето на оган да се стопат.
- Додајте го и путерот и солта и убаво промешајте.
- Остевете сосот да се олади 3 минути и додајте го екстрактот од ванила.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во