Рецепти
Солен карамел сос Ана Ристеска

Вкусен сос кој може да го послужите со палачинки, сладолед, било каков десерт или со омиленото овошје

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Шеќер(1 Чаша)

Вода(1/4 Чаша)

Хопла(1/2 Чаша)

Несолен путер(2 Супени лажици)

Морска сол(1 Кафена лажица)

Екстракт од ванила(1 Кафена лажица)

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 15 минути

  1. Во тенџере ставете го шеќерот и водата. Ставете го тенџерето на оган и гответе на ниска температура додека шеќерот не се стопи и почне да врие. Не мешајте и оставете да добие темно златна боја
  2. Тргнете го тенџерето од оган и додајте ја хоплата која претходно сте ја загреале. Мешајте со гумена или дрвена лажица. Ако има грутки ставете го тенџерето на оган да се стопат.
  3. Додајте го и путерот и солта и убаво промешајте.
  4. Остевете сосот да се олади 3 минути и додајте го екстрактот од ванила.
Јафа бомбици
Банана лепче
Банана залчиња
Ванила бомбици
Шеќерни прженки
Овесни барови со јаворов сируп
Суви колачи со лешници
Енергетски залчиња од тиква
Лепчиња со лук и магдонос
Чоколадни бомбици со авокадо
Здрав џем од ѓумбир
Шеќерни јаболки
Кекси со лешници
Сос од грав и лук
Сир тостерки
Мини переци
Чоколадни бомбици со суво овошје и јатки
Цимет ролнички со бадеми
Овесни колачиња со цимет и мед
Крекери со сирење и ким
Овесни бомбици со јатки
Домашен крем од кикирики
Паштета од хељда
Бајадера од урми и кикирики
Кралска паштета
Прелив од боровинки
Непечени чоколадни коцки со суво овошје
Пире од карфиол
Бомбици со индиски ореви
Тахини (сос од сусам)

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: