Рецепти
Стапчиња со маслинки Ана Ѓорова

Послужете ги како предјадење или ужинка со тартар сос, со павлака или со доматен сос

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(500 Грама)

Квасец(20 Грама)

Маслиново масло(4 Супени лажици)

Црни маслинки(100 Грама)

Шеќер(1 Кафена лажица)

Сол(2 Кафени лажици)

Лук(2 Чешниња)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. Квасецот, шеќерот и малку брашно се растопуваат во топла вода и се оставаат да нараснат.
  2. Маслинките се чистат од семките и се сечкаат.
  3. Брашното се става во сад за месење и се додава сол, ситно сечкан лук, маслиновото масло, маслинките и квасецот, па со топла вода се замесува меко тесто.
  4. Тестото се остава да отстои 30 минути, па се премесува.
  5. Потоа од него се формираат топчиња што се развлекуваат во стапчиња од 15-20 см.
  6. Се редат во подмачкан плех и се оставаат малку да стасаат пред да се печат.
  7. Се печат во загреана рерна на 200°C околу 20-25 минути.
Јафа бомбици
Банана лепче
Банана залчиња
Ванила бомбици
Шеќерни прженки
Овесни барови со јаворов сируп
Суви колачи со лешници
Енергетски залчиња од тиква
Лепчиња со лук и магдонос
Чоколадни бомбици со авокадо
Здрав џем од ѓумбир
Шеќерни јаболки
Кекси со лешници
Сос од грав и лук
Сир тостерки
Мини переци
Чоколадни бомбици со суво овошје и јатки
Цимет ролнички со бадеми
Овесни колачиња со цимет и мед
Крекери со сирење и ким
Овесни бомбици со јатки
Домашен крем од кикирики
Паштета од хељда
Бајадера од урми и кикирики
Кралска паштета
Прелив од боровинки
Непечени чоколадни коцки со суво овошје
Пире од карфиол
Бомбици со индиски ореви
Тахини (сос од сусам)

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: