Рецепти
Стапчиња со маслинки Ана Ѓорова

Послужете ги како предјадење или ужинка со тартар сос, со павлака или со доматен сос

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(500 Грама)

Квасец(20 Грама)

Маслиново масло(4 Супени лажици)

Црни маслинки(100 Грама)

Шеќер(1 Кафена лажица)

Сол(2 Кафени лажици)

Лук(2 Чешниња)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. Квасецот, шеќерот и малку брашно се растопуваат во топла вода и се оставаат да нараснат.
  2. Маслинките се чистат од семките и се сечкаат.
  3. Брашното се става во сад за месење и се додава сол, ситно сечкан лук, маслиновото масло, маслинките и квасецот, па со топла вода се замесува меко тесто.
  4. Тестото се остава да отстои 30 минути, па се премесува.
  5. Потоа од него се формираат топчиња што се развлекуваат во стапчиња од 15-20 см.
  6. Се редат во подмачкан плех и се оставаат малку да стасаат пред да се печат.
  7. Се печат во загреана рерна на 200°C околу 20-25 минути.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: