Рецепти
Сунгер татлија (араванија) Ана Ѓорова

Стар рецепт за превкусен десерт со шербет

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јајце(8 )

Шеќер(8 Супени лажици)

Гриз(8 Супени лажици)

Брашно(4 Супени лажици)

Какао(1 Супена лажица)

Лимон(1 )

Сечкани ореви(100 Грама)

Шеќер(750 Грама)

Вода(1/2 Литар)

Ванилин шеќер(1 )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. 8 јајца со 8 лажици шеќер се матат како за торта.
  2. Кога е готово, се додаваат 8 лажици гриз и 4 лажици брашно.
  3. Од сето ова половина се става во подмачкано тавче со масло и брашно (бр. 30).
  4. Во другата половина се додава 1 лажица какао, на средина се става рендана кора од 1 лимон и 100 г сечкани ореви.
  5. Се пече на 150°C.
  6. Кога ќе се испече и олади, се посипува со шербет од 750 грама шеќер и 1/2 литар вода. Се става 1 ванила и малку цеден лимон. Шербетот не треба да биде редок.
  7. Араванијата треба да биде оладена, а потоа да се посипе со топол шербет.
Јафа бомбици
Банана лепче
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Банана залчиња
Туна ќофтиња
Ванила бомбици
Здрава проја со тиквички
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Баклава со јаболки
Шеќерни прженки
Пилешки дроб и срца
Салата со соја и шампињони
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Смути од јапонски јаболки и круши
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Динстани јунешки ребра
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: