Рецепти
Сунгер татлија (араванија)
Стар рецепт за превкусен десерт со шербет
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Турска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јајце(8 )
Шеќер(8 Супени лажици)
Гриз(8 Супени лажици)
Брашно(4 Супени лажици)
Какао(1 Супена лажица)
Лимон(1 )
Сечкани ореви(100 Грама)
Шеќер(750 Грама)
Вода(1/2 Литар)
Ванилин шеќер(1 )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- 8 јајца со 8 лажици шеќер се матат како за торта.
- Кога е готово, се додаваат 8 лажици гриз и 4 лажици брашно.
- Од сето ова половина се става во подмачкано тавче со масло и брашно (бр. 30).
- Во другата половина се додава 1 лажица какао, на средина се става рендана кора од 1 лимон и 100 г сечкани ореви.
- Се пече на 150°C.
- Кога ќе се испече и олади, се посипува со шербет од 750 грама шеќер и 1/2 литар вода. Се става 1 ванила и малку цеден лимон. Шербетот не треба да биде редок.
- Араванијата треба да биде оладена, а потоа да се посипе со топол шербет.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во