Рецепти
Сунгер татлија (араванија) Ана Ѓорова

Стар рецепт за превкусен десерт со шербет

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јајце(8 )

Шеќер(8 Супени лажици)

Гриз(8 Супени лажици)

Брашно(4 Супени лажици)

Какао(1 Супена лажица)

Лимон(1 )

Сечкани ореви(100 Грама)

Шеќер(750 Грама)

Вода(1/2 Литар)

Ванилин шеќер(1 )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. 8 јајца со 8 лажици шеќер се матат како за торта.
  2. Кога е готово, се додаваат 8 лажици гриз и 4 лажици брашно.
  3. Од сето ова половина се става во подмачкано тавче со масло и брашно (бр. 30).
  4. Во другата половина се додава 1 лажица какао, на средина се става рендана кора од 1 лимон и 100 г сечкани ореви.
  5. Се пече на 150°C.
  6. Кога ќе се испече и олади, се посипува со шербет од 750 грама шеќер и 1/2 литар вода. Се става 1 ванила и малку цеден лимон. Шербетот не треба да биде редок.
  7. Араванијата треба да биде оладена, а потоа да се посипе со топол шербет.
Турска супа со црвена леќа и зеленчук
Мухалебија
Баклава со рогач и јаболки
Улутма од ореви
Сикма
Турски ѓевречиња (посно)
Полнети турски погачици
Птичјо гнездо
Модри патлиџани на турски начин
Пилешко во сос од ореви
Говедско со кромид
Баклава со кадаиф
Мантии
Мини лахмаџун
Баклава со јогурт
Алва од гриз со суво грозје (посно)
Турски погачици
Филџан бурек
Баклава со суви смокви и со јаболки
Турски млечен пудинг
Назли фатма
Сунгер татлија (араванија)
Турски крофни
Пилав од булгур
Воден бурек
Печена скуша со кромид
Турска супа од црвена леќа
Кадаиф со ореви и суво грозје (посно)
Бела алва (посно)
Јагнешко месо со пире од модри патлиџани

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: