Рецепти
Топчиња од палента Ана Ѓорова

Едноставно и вкусно предјадење

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Вода(1 Литар)

Сол(2 Кафени лажици)

Масло(3 Супени лажици)

Палента(500 Грама)

Сирење(500 Грама)

Сусам(200 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 30 минути

  1. Во сад на оган се ставаат водата, солта и маслото.
  2. Откако ќе зоврие, постепено се додава палентата и се меша додека се згусне.
  3. Палентата се вари и се остава да се излади.
  4. Изладената палента се меша со ситното сирење и се соединува со рака.
  5. Се обликуваат топчиња со големина по желба, па се валкаат во сусам, претходно пропржен во тава (без масло) по желба.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Здрава проја со тиквички
Тарт со џем од малини
Шеќерни прженки
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Оревки
Сусам топчиња
Лут зелник
Тарт со вишни
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Француско „селско“ месо
Кнедли од џигер
Енергетски залчиња од тиква
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Чај со брусница и зачини
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Здраво чоколадно лепче
Ленени погачици
Чоколадни брауни од тиква
Брза пита од тиква

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: