Рецепти
Топчиња од палента
Едноставно и вкусно предјадење
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
ВегетаријанскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Вода(1 Литар)
Сол(2 Кафени лажици)
Масло(3 Супени лажици)
Палента(500 Грама)
Сирење(500 Грама)
Сусам(200 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 30 минути
- Во сад на оган се ставаат водата, солта и маслото.
- Откако ќе зоврие, постепено се додава палентата и се меша додека се згусне.
- Палентата се вари и се остава да се излади.
- Изладената палента се меша со ситното сирење и се соединува со рака.
- Се обликуваат топчиња со големина по желба, па се валкаат во сусам, претходно пропржен во тава (без масло) по желба.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во