Рецепти
Турска супа со црвена леќа и зеленчук Ана Ѓорова

Популарен турски оброк ( mercimek çorbası ) особено во постудените денови

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Кромид(1 главица )

Морков(1 )

Компир(1 )

Црвена леќа(3/4 Чаша)

Кумин(1 Кафена лажица)

Сол(по вкус )

Бибер(по вкус )

Вода(1 и пол литар )

Маргарин(или путер 2 лажици )

Брашно(1 Супена лажица)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути

  1. Морковот, кромидот и компирот излупете ги и исечкајте ги крупно.
  2. Ставете ги во големо тенџере, додајте ја црвената леќа, мелениот кумин, сол и бибер по вкус, па додајте 1 и пол литар вода.
  3. Ставете го тенџерето на рингла на силен оган, а откако ќе зоврие водата, намалете ја температурата на тивко и покријте со капак.
  4. Варете ги зеленчуците додека омекнат.
  5. Потоа тргнете го тенџерето од оган и содржината испасирајте ја со рачен блендер да добиете смеса како пире.
  6. Во мала тава растопете го путерот или маргаринот, па додајте го брашното и мешајте неколку секунди, само внимавајте да не потемне брашното и додајте го во супата.
  7. Добро измешајте и оставете ја супата да се довари на тивко уште 15 минути. Зачинете уште по вкус. Ако супата е многу густа, додајте уште вода по потреба.
  8. Сервирајте ја супата топла со крцкав леб и со лимон.
Турска супа со црвена леќа и зеленчук
Мухалебија
Баклава со рогач и јаболки
Улутма од ореви
Сикма
Турски ѓевречиња (посно)
Полнети турски погачици
Птичјо гнездо
Модри патлиџани на турски начин
Пилешко во сос од ореви
Говедско со кромид
Баклава со кадаиф
Мантии
Мини лахмаџун
Баклава со јогурт
Алва од гриз со суво грозје (посно)
Турски погачици
Филџан бурек
Баклава со суви смокви и со јаболки
Турски млечен пудинг
Назли фатма
Сунгер татлија (араванија)
Турски крофни
Пилав од булгур
Воден бурек
Печена скуша со кромид
Турска супа од црвена леќа
Кадаиф со ореви и суво грозје (посно)
Бела алва (посно)
Јагнешко месо со пире од модри патлиџани

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: