Рецепти
Турска супа со црвена леќа и зеленчук
Популарен турски оброк ( mercimek çorbası ) особено во постудените денови
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
Турска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Кромид(1 главица )
Морков(1 )
Компир(1 )
Црвена леќа(3/4 Чаша)
Кумин(1 Кафена лажица)
Сол(по вкус )
Бибер(по вкус )
Вода(1 и пол литар )
Маргарин(или путер 2 лажици )
Брашно(1 Супена лажица)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути
- Морковот, кромидот и компирот излупете ги и исечкајте ги крупно.
- Ставете ги во големо тенџере, додајте ја црвената леќа, мелениот кумин, сол и бибер по вкус, па додајте 1 и пол литар вода.
- Ставете го тенџерето на рингла на силен оган, а откако ќе зоврие водата, намалете ја температурата на тивко и покријте со капак.
- Варете ги зеленчуците додека омекнат.
- Потоа тргнете го тенџерето од оган и содржината испасирајте ја со рачен блендер да добиете смеса како пире.
- Во мала тава растопете го путерот или маргаринот, па додајте го брашното и мешајте неколку секунди, само внимавајте да не потемне брашното и додајте го во супата.
- Добро измешајте и оставете ја супата да се довари на тивко уште 15 минути. Зачинете уште по вкус. Ако супата е многу густа, додајте уште вода по потреба.
- Сервирајте ја супата топла со крцкав леб и со лимон.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во