Рецепти
Вегански бургери од леќа
Вегански ручек кој оди со чаша ладно пиво
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ВегетаријанскиКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
2 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Леќа(2 шолји сварена )
Кромид(1 Главица)
Морков(1 )
Лук(2 Чешниња)
Црвена пиперка(2 )
Лебни трошки(по потреба )
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Ставете ја сварената леќа во длабок сад и испасирајте ја со вилушка.
- Во садот додајте го ситно исечканиот кромид, изренданиот морков, ситно исечканите чешниња лук и исечканите пиперки исто така исечкани на многу ситно. Додајте ги зачините по вкус.
- Потоа полека додавајте лебни трошки во смесата за да формирате плескавици. Смесата треба да биде густа.
- Од готовата смеса формирајте плескавици и ставете ги во фрижидер да се стегнат околу половина час.
- Потоа наредете ги во тепсија обложена со хартија за печење, попрскајте ги со малку масло и печете ги во загреана рерна на 200°C, околу 20 минути. Однадвор треба да фатат коричка, а одвнатре да се помалку меки.
- Сервирајте ги во бургер лепче со додатоци по желба. Може да додадете кисели краставички, марула, кромид и домати и да изрендате кашкавал, па да ги послужите со пржен помфрит.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во