Рецепти
Вегетаријански лазањи
За љубителите на лазањи: овој пат испробајте ги со зеленчук наместо со месо
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ВегетаријанскиКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
5 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Лазањи-готови(1 Пакување)
Тиквичка(1 )
Модар патлиџан(1 )
Домат(3 )
Доматен сос(1 Пакување)
Сирење(150 Грама)
Кашкавал(200 Грама)
Рендан пармезан(3-4 Кафени лажици)
Зелени маслинки(без семка 15 )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 80 минути
- Тиквичката и модриот патлиџан исечете ги на тенки кругови и кратко испечете ги во рерна.
- Тавата за печење премачкајте ја со масло и наредете ги круговите зеленчук.
- Одозгора премачкајте ги со маслиново масло, посолете и ставете во рерна на 180°C да се печат 10-тина минути колку да омекнат.
- Во друг сад исечкајте 2 домати на коцки и додајте ги во доматниот сос, мешајте и посолете.
- Секоја кора од лазањите премачкајте ја со маслиново масло и со песто сос.
- Потоа наредете половина од круговите од тиквичка и модар патлиџан, врз нив додајте 1/3 од мешавината доматен сос и сечкани домати.
- Наредете половина од сечканите маслинки, коцките сирење и половина од ренданиот кашкавал.
- Наредете 3 нови парчиња лазањи и повторете ја постапката и врз вториот ред.
- Лазањите премачкајте ги со маслиново масло и со песто сос, па ставете 3 парчиња лазањи.
- На последниот слој издрендајте кашкавал, пармезан, посипете со маслѝиново масло, доматен сос и наредете кругови тиквички и домати.
- Печете 15 минути во рерна на 200°C, потоа тавата покријте ја со алуминиумска фолија и продолжете да печете уште околу 30-40 минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во