Рецепти
Чорба од компир и карфиол Ана Ѓорова

Одлична, зачинета чорбичка за загревање во студените денови

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Карфиол(750 Грама)

Компир(750 Грама)

Лук(3 Чешниња)

Сол(по вкус )

Бибер(околу 1 лажичка или повеќе по вкус )

Ѓумбир(околу 1 лажичка )

Масло(1 и пол лажица )

Вода(1 Литар)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Карфиолот иситнете го, а компирите излупете ги и исечкајте ги на мали коцки.
  2. Потоа додајте ги во тенџере на оган со 1 и пол лажица масло и сечканиот лук.
  3. Мешајте додека малку да се запржат. Зачинете со сол, бибер и ѓумбир во прав (околу 1 лажичка).
  4. Откако ќе се запржат, додајте 1 л вода во тенџерето и покријте со капак, па варете ги зеленчуците околу 30-тина минути или додека убаво омекнат и се сварат.
  5. Потоа тргнете го тенџерето од оган и содржината во него изблендирајте ја со рачен миксер да добиете пасирана чорба.
  6. Чорбата вратете ја на оган уште 5 минути, зачинете уште по вкус со сол, бибер и ѓумбир.
  7. Послужете ја чорбата топла веднаш со малку парче потпечен леб.
Салата со соја и шампињони
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Пита со карамелизирана тиква
Чорба без масло
Крокети од тиква и пармезан
Тарт со праз
Вегетаријански плескавици
Посна сарма со праз и шампињони
Топчиња од палента
Топчиња од зеленчук
Чоколадни бомбици со авокадо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Шеќерни јаболки
Сос од грав и лук
Блага тиква со мед и ореви (посно)
Праз во рерна со козјо сирење
Печен карфиол со сладок компир
Похувани буковки
Ќофтиња од карфиол
Салата со карфиол и маслинки
Крем чорба од зеленчук
Топчиња со блитва
Чорба со блитва и кисела павлака
Проја мафини со брокула
Чорба со кисели краставички
Овесни колачиња со цимет и мед
Мафини со рибизли
Чорба со шампињони и кисела павлака

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: