Рецепти
Чорба од компир и карфиол Ана Ѓорова

Одлична, зачинета чорбичка за загревање во студените денови

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Карфиол(750 Грама)

Компир(750 Грама)

Лук(3 Чешниња)

Сол(по вкус )

Бибер(околу 1 лажичка или повеќе по вкус )

Ѓумбир(околу 1 лажичка )

Масло(1 и пол лажица )

Вода(1 Литар)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Карфиолот иситнете го, а компирите излупете ги и исечкајте ги на мали коцки.
  2. Потоа додајте ги во тенџере на оган со 1 и пол лажица масло и сечканиот лук.
  3. Мешајте додека малку да се запржат. Зачинете со сол, бибер и ѓумбир во прав (околу 1 лажичка).
  4. Откако ќе се запржат, додајте 1 л вода во тенџерето и покријте со капак, па варете ги зеленчуците околу 30-тина минути или додека убаво омекнат и се сварат.
  5. Потоа тргнете го тенџерето од оган и содржината во него изблендирајте ја со рачен миксер да добиете пасирана чорба.
  6. Чорбата вратете ја на оган уште 5 минути, зачинете уште по вкус со сол, бибер и ѓумбир.
  7. Послужете ја чорбата топла веднаш со малку парче потпечен леб.
Пита со блитва и со коприва
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Посни крокети со спанаќ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лут зелник
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Пача
Пинџур со суви везени пиперки
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Топчиња од зеленчук
Ролнички со соја, праз и печурки
Праз во рерна со козјо сирење
Печен карфиол со сладок компир
Похувани буковки
Ќофтиња од карфиол
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Солен куглов со шунка
Пита масленица
Куглов погача со сирење
Топчиња со блитва
Солени бомбици од сирење
Бабини кифлички

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: