Рецепти
Десерт кус-кус Ана Ристеска

Здрав вегетаријански десерт со кускус, суво овошје и црно чоколадо кој вреди да го пробате

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Кускус(200 Грама)

Свеж сок од лимон(700 Милилитри)

Суво грозје(60 Грама)

Суви сливи(60 Грама)

Вода(300 Милилитри)

Мелени бадеми(30 Грама)

Лимонска киселина(1 Прстофат)

Рендана кора од портокал(1 Кафена лажица)

Чоколадо од какао(40 Грама)

Кокосово масло(20 Грама)

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 30 минути

  1. Сокот од портокал се зоврива, се додава кускус и се остава 5 минути да набабри.
  2. Кога ќе набабри, се префрла во калап обложен со хартија за печење и се израмнува. Се остава да се стегне.
  3. Сувото грозје и сливите се варат 10 минути во 300 мл вода. Се процедуваат и се оставаат да се изладат.
  4. Изладени ги блендираме и ги промешуваме со бадемите, лимонска киселина и со кората од портокал.
  5. Смесата ја нанесуваме врз кускусот и ја израмнуваме.
  6. Чоколадото и кокосовото масло ги растопуваме, па смесата ја нанесуваме врз десертот и наросуваме со печени бадеми.
Сиров чоколаден тарт
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Бели топчиња
Колач со круши и бадеми
Оревки
Сусам топчиња
Колачиња зелени елки
Цимет ѕвездички
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Торта фантазија
Ролат со кокос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: