Рецепти
Десерт кус-кус
Здрав вегетаријански десерт со кускус, суво овошје и црно чоколадо кој вреди да го пробате
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ВегетаријанскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Кускус(200 Грама)
Свеж сок од лимон(700 Милилитри)
Суво грозје(60 Грама)
Суви сливи(60 Грама)
Вода(300 Милилитри)
Мелени бадеми(30 Грама)
Лимонска киселина(1 Прстофат)
Рендана кора од портокал(1 Кафена лажица)
Чоколадо од какао(40 Грама)
Кокосово масло(20 Грама)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 30 минути
- Сокот од портокал се зоврива, се додава кускус и се остава 5 минути да набабри.
- Кога ќе набабри, се префрла во калап обложен со хартија за печење и се израмнува. Се остава да се стегне.
- Сувото грозје и сливите се варат 10 минути во 300 мл вода. Се процедуваат и се оставаат да се изладат.
- Изладени ги блендираме и ги промешуваме со бадемите, лимонска киселина и со кората од портокал.
- Смесата ја нанесуваме врз кускусот и ја израмнуваме.
- Чоколадото и кокосовото масло ги растопуваме, па смесата ја нанесуваме врз десертот и наросуваме со печени бадеми.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во