Рецепти
Десерт кус-кус Ана Ристеска

Здрав вегетаријански десерт со кускус, суво овошје и црно чоколадо кој вреди да го пробате

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Кускус(200 Грама)

Свеж сок од лимон(700 Милилитри)

Суво грозје(60 Грама)

Суви сливи(60 Грама)

Вода(300 Милилитри)

Мелени бадеми(30 Грама)

Лимонска киселина(1 Прстофат)

Рендана кора од портокал(1 Кафена лажица)

Чоколадо од какао(40 Грама)

Кокосово масло(20 Грама)

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 30 минути

  1. Сокот од портокал се зоврива, се додава кускус и се остава 5 минути да набабри.
  2. Кога ќе набабри, се префрла во калап обложен со хартија за печење и се израмнува. Се остава да се стегне.
  3. Сувото грозје и сливите се варат 10 минути во 300 мл вода. Се процедуваат и се оставаат да се изладат.
  4. Изладени ги блендираме и ги промешуваме со бадемите, лимонска киселина и со кората од портокал.
  5. Смесата ја нанесуваме врз кускусот и ја израмнуваме.
  6. Чоколадото и кокосовото масло ги растопуваме, па смесата ја нанесуваме врз десертот и наросуваме со печени бадеми.
Салата со соја и шампињони
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Пита со карамелизирана тиква
Чорба без масло
Крокети од тиква и пармезан
Тарт со праз
Вегетаријански плескавици
Посна сарма со праз и шампињони
Топчиња од палента
Топчиња од зеленчук
Чоколадни бомбици со авокадо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Шеќерни јаболки
Сос од грав и лук
Блага тиква со мед и ореви (посно)
Праз во рерна со козјо сирење
Печен карфиол со сладок компир
Похувани буковки
Ќофтиња од карфиол
Салата со карфиол и маслинки
Крем чорба од зеленчук
Топчиња со блитва
Чорба со блитва и кисела павлака
Проја мафини со брокула
Чорба со кисели краставички
Овесни колачиња со цимет и мед
Мафини со рибизли
Чорба со шампињони и кисела павлака

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: