Рецепти
Кадаиф
Стар десерт од турската традиционална кујна
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Турска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Кадаиф(500 Грама)
Сечкани ореви(200 Грама)
Шеќер(1 Килограм)
Вода(1 Литар)
Ванила во прав(1 Пакување)
Лимон(1 )
Путер(100 Грама)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 30 минути
- Во тава намачкајте од путерот и распоредете го кадаифот.
- Останатиот путер стопете го и попрскајте одозгора врз кадаифот, одозгора додајте сечкани ореви и ставете да се пече 30тина минути, а потоа се вади од рерна и се остава да се олади.
- Шербет: ставете во тенџере вода и шеќер да се свари и постојано мешајте додека не се растопи шеќерот, а потоа додајте сок од свежо исцеден лимон. Кога шеќерот ќе се згусне, тргнете од оган и додајте ванилин шеќер.
- Припремениот шербет полијте го врз оладениот кадаиф, превртете го за да упие убаво, покријте со друга тепсија одозгора и оставете 24 часа да отстои пред послужување.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во