Рецепти
Кадаиф Ана Ѓорова

Стар десерт од турската традиционална кујна

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Кадаиф(500 Грама)

Сечкани ореви(200 Грама)

Шеќер(1 Килограм)

Вода(1 Литар)

Ванила во прав(1 Пакување)

Лимон(1 )

Путер(100 Грама)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 30 минути

  1. Во тава намачкајте од путерот и распоредете го кадаифот.
  2. Останатиот путер стопете го и попрскајте одозгора врз кадаифот, одозгора додајте сечкани ореви и ставете да се пече 30тина минути, а потоа се вади од рерна и се остава да се олади.
  3. Шербет: ставете во тенџере вода и шеќер да се свари и постојано мешајте додека не се растопи шеќерот, а потоа додајте сок од свежо исцеден лимон. Кога шеќерот ќе се згусне, тргнете од оган и додајте ванилин шеќер.
  4. Припремениот шербет полијте го врз оладениот кадаиф, превртете го за да упие убаво, покријте со друга тепсија одозгора и оставете 24 часа да отстои пред послужување.
Турска супа со црвена леќа и зеленчук
Мухалебија
Баклава со рогач и јаболки
Улутма од ореви
Сикма
Турски ѓевречиња (посно)
Полнети турски погачици
Птичјо гнездо
Модри патлиџани на турски начин
Пилешко во сос од ореви
Говедско со кромид
Баклава со кадаиф
Мантии
Мини лахмаџун
Баклава со јогурт
Алва од гриз со суво грозје (посно)
Турски погачици
Филџан бурек
Баклава со суви смокви и со јаболки
Турски млечен пудинг
Назли фатма
Сунгер татлија (араванија)
Турски крофни
Пилав од булгур
Воден бурек
Печена скуша со кромид
Турска супа од црвена леќа
Кадаиф со ореви и суво грозје (посно)
Бела алва (посно)
Јагнешко месо со пире од модри патлиџани

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: