Рецепти
Кадаиф Ана Ѓорова

Стар десерт од турската традиционална кујна

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Кадаиф(500 Грама)

Сечкани ореви(200 Грама)

Шеќер(1 Килограм)

Вода(1 Литар)

Ванила во прав(1 Пакување)

Лимон(1 )

Путер(100 Грама)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 30 минути

  1. Во тава намачкајте од путерот и распоредете го кадаифот.
  2. Останатиот путер стопете го и попрскајте одозгора врз кадаифот, одозгора додајте сечкани ореви и ставете да се пече 30тина минути, а потоа се вади од рерна и се остава да се олади.
  3. Шербет: ставете во тенџере вода и шеќер да се свари и постојано мешајте додека не се растопи шеќерот, а потоа додајте сок од свежо исцеден лимон. Кога шеќерот ќе се згусне, тргнете од оган и додајте ванилин шеќер.
  4. Припремениот шербет полијте го врз оладениот кадаиф, превртете го за да упие убаво, покријте со друга тепсија одозгора и оставете 24 часа да отстои пред послужување.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Здрава проја со тиквички
Тарт со џем од малини
Шеќерни прженки
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Оревки
Сусам топчиња
Лут зелник
Тарт со вишни
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Француско „селско“ месо
Кнедли од џигер
Енергетски залчиња од тиква
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Чај со брусница и зачини
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Здраво чоколадно лепче
Ленени погачици
Чоколадни брауни од тиква
Брза пита од тиква

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: