Рецепти
Ќофтиња од леќа и ленено семе Ана Ѓорова

Ќофтињата се вкусни и топли и ладни, а послужете ги со сезонска салата или со свежи стапчиња зеленчук

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Леќа(7 Супени лажици)

Кромид(1 Главица)

Лук(4 Чешниња)

Морков(1 поголем )

Ленено семе(мелено 5 лажици )

Куркума

Црвен пипер

Сол

Бибер

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Загрејте ја рерната на 180 степени.
  2. Леќата и излупениот морков варете ги во тенџере со вода околу 20 минути, па откако леќата ќе омекне, исцедете ја.
  3. Морковот изрендајте го и посолете го, па зачинете го со куркума, бибер, црвен пипер и изрендани лук и кромид.
  4. Добро соединете ја смесата и додајте го лененото семе, па мешајте додека добиете хомогена смеса од која ќе може да обликувате ќофтиња. По потреба додајте уште ленено семе.
  5. Ќофтињата наредете ги во плех обвиткан со хартија за печење и печете ги во загреаната рерна 20 минути.
Салата со соја и шампињони
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Пита со карамелизирана тиква
Чорба без масло
Крокети од тиква и пармезан
Тарт со праз
Вегетаријански плескавици
Посна сарма со праз и шампињони
Топчиња од палента
Топчиња од зеленчук
Чоколадни бомбици со авокадо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Шеќерни јаболки
Сос од грав и лук
Блага тиква со мед и ореви (посно)
Праз во рерна со козјо сирење
Печен карфиол со сладок компир
Похувани буковки
Ќофтиња од карфиол
Салата со карфиол и маслинки
Крем чорба од зеленчук
Топчиња со блитва
Чорба со блитва и кисела павлака
Проја мафини со брокула
Чорба со кисели краставички
Овесни колачиња со цимет и мед
Мафини со рибизли
Чорба со шампињони и кисела павлака

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: