Превкусни вегетаријански лазањи од тиквички кои се совршениот летен ручек. На здравје
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ВегетаријанскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минутиМаслиново масло(1 Супена лажица)
Кромид(сечкан 1/2 )
Лупени домати од конзерва(400 Грама)
Бел лук, излупен и згмечен(1 Чешне)
Суво оригано(1/2 Кафена лажица)
Ловоров лист(1 )
Балсамико оцет(1 Кафена лажица)
Крем сирење(350 Грама)
Сув босилек(2 Кафени лажици)
Јајце(1 )
Рендан пармезан(1/4 Чаша)
Моцарела сирење(рендано 2 1/2 Чаши)
Тиквичка(1 поголема или 2 помали )
Овој рецепт се подготвува за помалку од 75 минути
- Тиквичките исечете ги на ленти по должина и наредете ги на хартија за да се впие водата. Посолете ги од двете страни.
2. Во мало тавче на среден оган ставете малку маслиново масло и додајте го исечканиот кромид. Оставете кромидот да се пржи 5 минути додека не омекне. Потоа додајте ги исечканите домати од конзерва, лукот, ориганото, ловоров лист, балсамико, сол и бибер. Гответе на тивок оган 15-20 минути со повремено мешање додека сосот не се згусне.
3. Кога сосот ќе биде готов тргнете го од оган, извадете го ловоровиот лист и оставете го сосот малку да се олади.
4. Рерната загрејте ја на 190 степени.
5. Во меѓувреме подгответе ја смесата со која ќе ги полните тиквичките. Во сад ставете ги крем сирењето, јајцето, пармезанот, моцрелата и босилек. Добро промешајте ги сите состојки.
6. Дел од доматниот сос ставете го во тавата за печење.
7. Лентите од тиквички ставете ги на чиста површина и по целата должина на тиквичката ставете од смесата со крем сирењето. Потоа одозгора ставете малку од доматниот сос и завиткајте ги тиквичките во ролнички. Истата постапка повторете ја со сите тиквички.
8. Завитканите ролнички наредете ги исправено во тавата за печење над доматниот сос.
9. Кога ќе ја наполните целата тава одозгора поросете со останатиот дел од пармезанот и моцарелата.
10. Така подготвените тиквички ставете ги да се печат околу 45 минути.