Рецепти
Леќа со кари и нане
Леќата се подготвува на многу начини, лесна е за готвење, а вкусна. Во овој рецепт има посебна арома од вкусните зачини.
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ВегетаријанскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Леќа(4 Чаши)
Кромид(1 Главица)
Морков(2 )
Лук(2 Чешниња)
Суво нане(1 Супена лажица)
Масло(1 Супена лажица)
Сол(1 Супена лажица)
Кари во прав(1 Супена лажица)
Бибер(малку )
Магдонос(неколку листови )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути
- Во голем сад ставете еден литар вода да проврие, па во неа додајте ја солта, една лажица масло и исчистената леќа.
- Исечкајте на ситни коцкички една главица кромид и два моркови и додајте ги постепено во садот во кој се вари леќата. Варете на тивко, во полупокриен сад.
- На крај зачинете со кари, сол, бибер, исечканите чешниња лук, нането и листовите магдонос.
- Кога леќата ќе биде целосно сварена, измиксирајте ја со рачен блендер, или со црпалка извадете од леќата, ставете во блендер, изблендирајте кратко и вратете во леќата. Со ова јадењето ќе добие на густина без да употребувате запршка.
- Сервирајте ја леќата во помал, длабок сад топла и украсете ја со магдонос.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во