Рецепти
Леќа со кари и нане Ана Ѓорова

Леќата се подготвува на многу начини, лесна е за готвење, а вкусна. Во овој рецепт има посебна арома од вкусните зачини.

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Леќа(4 Чаши)

Кромид(1 Главица)

Морков(2 )

Лук(2 Чешниња)

Суво нане(1 Супена лажица)

Масло(1 Супена лажица)

Сол(1 Супена лажица)

Кари во прав(1 Супена лажица)

Бибер(малку )

Магдонос(неколку листови )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути

  1. Во голем сад ставете еден литар вода да проврие, па во неа додајте ја солта, една лажица масло и исчистената леќа.
  2. Исечкајте на ситни коцкички една главица кромид и два моркови и додајте ги постепено во садот во кој се вари леќата. Варете на тивко, во полупокриен сад.
  3. На крај зачинете со кари, сол, бибер, исечканите чешниња лук, нането и листовите магдонос.
  4. Кога леќата ќе биде целосно сварена, измиксирајте ја со рачен блендер, или со црпалка извадете од леќата, ставете во блендер, изблендирајте кратко и вратете во леќата. Со ова јадењето ќе добие на густина без да употребувате запршка.
  5. Сервирајте ја леќата во помал, длабок сад топла и украсете ја со магдонос.
Кремаста паста со печурки без масло
Туна ќофтиња
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Француско „селско“ месо
Вкусна димена салама
Кнедли од џигер
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Посна сарма со праз и шампињони
Пилешко во павлака
Филе Велингтон
Тестенини со сос од туна
Полнета пастрмка во црно вино (посно)
Ѓевречиња од мелено месо
Зелка на грчки начин

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: