Рецепти
Леќа со кари и нане Ана Ѓорова

Леќата се подготвува на многу начини, лесна е за готвење, а вкусна. Во овој рецепт има посебна арома од вкусните зачини.

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Леќа(4 Чаши)

Кромид(1 Главица)

Морков(2 )

Лук(2 Чешниња)

Суво нане(1 Супена лажица)

Масло(1 Супена лажица)

Сол(1 Супена лажица)

Кари во прав(1 Супена лажица)

Бибер(малку )

Магдонос(неколку листови )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути

  1. Во голем сад ставете еден литар вода да проврие, па во неа додајте ја солта, една лажица масло и исчистената леќа.
  2. Исечкајте на ситни коцкички една главица кромид и два моркови и додајте ги постепено во садот во кој се вари леќата. Варете на тивко, во полупокриен сад.
  3. На крај зачинете со кари, сол, бибер, исечканите чешниња лук, нането и листовите магдонос.
  4. Кога леќата ќе биде целосно сварена, измиксирајте ја со рачен блендер, или со црпалка извадете од леќата, ставете во блендер, изблендирајте кратко и вратете во леќата. Со ова јадењето ќе добие на густина без да употребувате запршка.
  5. Сервирајте ја леќата во помал, длабок сад топла и украсете ја со магдонос.
Салата со соја и шампињони
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Пита со карамелизирана тиква
Чорба без масло
Крокети од тиква и пармезан
Тарт со праз
Вегетаријански плескавици
Посна сарма со праз и шампињони
Топчиња од палента
Топчиња од зеленчук
Чоколадни бомбици со авокадо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Шеќерни јаболки
Сос од грав и лук
Блага тиква со мед и ореви (посно)
Праз во рерна со козјо сирење
Печен карфиол со сладок компир
Похувани буковки
Ќофтиња од карфиол
Салата со карфиол и маслинки
Крем чорба од зеленчук
Топчиња со блитва
Чорба со блитва и кисела павлака
Проја мафини со брокула
Чорба со кисели краставички
Овесни колачиња со цимет и мед
Мафини со рибизли
Чорба со шампињони и кисела павлака

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: