Рецепти
Леќа со мирис на ким и лимон Ана Ѓорова

Ароматичен ручек од леќа и зачини

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Леќа(400 Грама)

Бистра зеленчукова супа(1,5 Литар)

Морков(1 )

Целер(1 )

Кромид(1 Главица)

Ловоров лист(1 )

Лимон(1 )

Ким(1 Кафена лажица)

Маслиново масло(5 Супени лажици)

Сол

Бибер

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 80 минути

  1. Измијте го и исчистете го морковот, измијте го целерот и исчистете го кромидот. Изрендајте 2/3 од кората од лимонот.
  2. Подготвените состојки ставете ги во миксер и добро изматете ги. Префрлете ги во земјен сад, додајте 3 лажици масло, ловоровиот лист и кимот, па пржете ги кратко време.
  3. Леќата измијте ја, исцедете ја и додајте ја на сосот. Полијте ја со топлата зеленчукова супа, поклопете ја и варете ја на умерен оган околу 1 час. Мешајте ја повремено, а по потреба додајте уште супа.
  4. На крајот од варењето на леќата, посолете ја. Тргнете ја од оган, зачинете ја со неколку капки сок од лимон, со останатото масло и со биберот.
Салата со соја и шампињони
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Пита со карамелизирана тиква
Чорба без масло
Крокети од тиква и пармезан
Тарт со праз
Вегетаријански плескавици
Посна сарма со праз и шампињони
Топчиња од палента
Топчиња од зеленчук
Чоколадни бомбици со авокадо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Шеќерни јаболки
Сос од грав и лук
Блага тиква со мед и ореви (посно)
Праз во рерна со козјо сирење
Печен карфиол со сладок компир
Похувани буковки
Ќофтиња од карфиол
Салата со карфиол и маслинки
Крем чорба од зеленчук
Топчиња со блитва
Чорба со блитва и кисела павлака
Проја мафини со брокула
Чорба со кисели краставички
Овесни колачиња со цимет и мед
Мафини со рибизли
Чорба со шампињони и кисела павлака

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: