Рецепти
Леќа со мирис на ким и лимон Ана Ѓорова

Ароматичен ручек од леќа и зачини

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Леќа(400 Грама)

Бистра зеленчукова супа(1,5 Литар)

Морков(1 )

Целер(1 )

Кромид(1 Главица)

Ловоров лист(1 )

Лимон(1 )

Ким(1 Кафена лажица)

Маслиново масло(5 Супени лажици)

Сол

Бибер

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 80 минути

  1. Измијте го и исчистете го морковот, измијте го целерот и исчистете го кромидот. Изрендајте 2/3 од кората од лимонот.
  2. Подготвените состојки ставете ги во миксер и добро изматете ги. Префрлете ги во земјен сад, додајте 3 лажици масло, ловоровиот лист и кимот, па пржете ги кратко време.
  3. Леќата измијте ја, исцедете ја и додајте ја на сосот. Полијте ја со топлата зеленчукова супа, поклопете ја и варете ја на умерен оган околу 1 час. Мешајте ја повремено, а по потреба додајте уште супа.
  4. На крајот од варењето на леќата, посолете ја. Тргнете ја од оган, зачинете ја со неколку капки сок од лимон, со останатото масло и со биберот.
Пуслици со ореви
Дроб во кошулица
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Динстани јунешки ребра
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Потпечена зелка со наут
Тарт со праз
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Чоколадни кроасани
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Филе Велингтон
Ленени погачици
Печен ослиќ со брокула
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Лимон-колач
Руски колач со афион
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Пикантно свинско
Пита масленица
Куглов погача со сирење

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: