Рецепти
Намаз од модар патлиџан
Погоден за сендвичи, тостови или тестенини
ТИП НА РЕЦЕПТ
УжинаТИП НА КУЈНА
ВегетаријанскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Модар патлиџан(700 Грама)
Јајце(4 )
Лук(4 Чешниња)
Лимон(1 )
Сечкан магдонос(1 Супена лажица)
Жалфија(2 Листови)
Мајчина душичка(1 Гранче)
Маслиново масло(1 Децилитар)
Сол(1 Кафена лажица)
Бибер(1 Кафена лажица)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 25 минути
- Модрите патлиџани испечете ги, а потоа излупете ги и исечкајте ги на крупни парчиња.
- Во сад ставете го испасираниот лук, сокот од лимон, сечканиот магдонос, жалфијата, мајчината душичка и печените модри патлиџани и полека мешајте ги со миксер.
- Во смесата додека мешате, постепено додавајте маслиново масло, сол и црн пипер и мешајте сè додека не добиете смеса како мајонез.
- На крај кремот наросете го со сечкан магдонос и промешајте со лажица.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во