Рецепти
Ориз салата со пченка и грав
Подгответе ја салатата од варен ориз, пченка и грав за лесна вечера или како гарнир со ручекот
ТИП НА РЕЦЕПТ
СалатиТИП НА КУЈНА
ВегетаријанскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Пченка(1 Чаша)
Црн грав(1 Чаша)
Ориз(1 Чаша)
Маслиново масло(2 Супени лажици)
Вода(1/2 Чаша)
Свеж сок од лимон(2 Кафени лажици)
Ким(1 Кафена лажица)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 35 минути
- Во сад на оган ставете ги маслиновото масло и оризот и запржете ги со мешање.
- Кога убаво ќе се запржат, полијте ја водата во тавата, оставете да зоврие и намалете ја температурата на тивок оган.
- Оставете го оризот да се вари додека да ја впие течноста, некаде околу 20-тина минути.
- Во друг поголем сад измешајте го гравот, кој претходно ќе го сварите и исцедите, варената пченка, лимоновиот сок и кимот.
- Откако оризот ќе се свари, помешајте го со мешавината од гравот и пченката и сервирајте ја салатата.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во