Рецепти
Ориз салата со пченка и грав Ана Ѓорова

Подгответе ја салатата од варен ориз, пченка и грав за лесна вечера или како гарнир со ручекот

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Пченка(1 Чаша)

Црн грав(1 Чаша)

Ориз(1 Чаша)

Маслиново масло(2 Супени лажици)

Вода(1/2 Чаша)

Свеж сок од лимон(2 Кафени лажици)

Ким(1 Кафена лажица)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 35 минути

  1. Во сад на оган ставете ги маслиновото масло и оризот и запржете ги со мешање.
  2. Кога убаво ќе се запржат, полијте ја водата во тавата, оставете да зоврие и намалете ја температурата на тивок оган.
  3. Оставете го оризот да се вари додека да ја впие течноста, некаде околу 20-тина минути.
  4. Во друг поголем сад измешајте го гравот, кој претходно ќе го сварите и исцедите, варената пченка, лимоновиот сок и кимот.
  5. Откако оризот ќе се свари, помешајте го со мешавината од гравот и пченката и сервирајте ја салатата.
Јафа бомбици
Банана лепче
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Банана залчиња
Туна ќофтиња
Ванила бомбици
Здрава проја со тиквички
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Баклава со јаболки
Шеќерни прженки
Пилешки дроб и срца
Салата со соја и шампињони
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Смути од јапонски јаболки и круши
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Динстани јунешки ребра
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: