Рецепти
Ориз салата со пченка и грав Ана Ѓорова

Подгответе ја салатата од варен ориз, пченка и грав за лесна вечера или како гарнир со ручекот

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Пченка(1 Чаша)

Црн грав(1 Чаша)

Ориз(1 Чаша)

Маслиново масло(2 Супени лажици)

Вода(1/2 Чаша)

Свеж сок од лимон(2 Кафени лажици)

Ким(1 Кафена лажица)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 35 минути

  1. Во сад на оган ставете ги маслиновото масло и оризот и запржете ги со мешање.
  2. Кога убаво ќе се запржат, полијте ја водата во тавата, оставете да зоврие и намалете ја температурата на тивок оган.
  3. Оставете го оризот да се вари додека да ја впие течноста, некаде околу 20-тина минути.
  4. Во друг поголем сад измешајте го гравот, кој претходно ќе го сварите и исцедите, варената пченка, лимоновиот сок и кимот.
  5. Откако оризот ќе се свари, помешајте го со мешавината од гравот и пченката и сервирајте ја салатата.
Јафа бомбици
Банана лепче
Ванила бомбици
Колачиња со банана и урми
Пилешки дроб и срца
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Вкусна димена салама
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Крем салата со колбаси
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Тестенини со сос од туна
Лепчиња со лук и магдонос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: