Рецепти

Пилав од булгур
Вкусно турско јадење
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
Турска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Булгур-житарка(160 Грама)
Путер(75 Грама)
Кромид(1 Главица)
Рендан морков(1 )
Доматен сос(1 Супена лажица)
Пилешка супа(350 Милилитри)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- Измијте го булгурот со ладна вода, исцедете го и оставете го настрана.
- Ставете 2 лажици путер во тава, додајте го кромидот и пржете го со постојано мешање 6 минути или додека да зарумени.
- Додајте го ренданиот морков и пржете уште 4 минути.
- Додајте го доматниот сос и варете ја смесата 5 минути.
- Додајте ги супата (може и говедска наместо пилешка), останатиот путер, солта и биберот и оставете ги да зовријат.
- Откако ќе зоврие смесата, додајте го булгурот, поклопете ја тавата и варете го 5 минути на силен оган.
- Намалете го огнот и варете го булгурот додека да ја апсорбира целата супа (околу 25 минути).
- Тргнете од оган, заменете го капакот со салфета и оставете го на топло место 40 минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во