Рецепти
Пилав од булгур Ана Ѓорова

Вкусно турско јадење

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Булгур-житарка(160 Грама)

Путер(75 Грама)

Кромид(1 Главица)

Рендан морков(1 )

Доматен сос(1 Супена лажица)

Пилешка супа(350 Милилитри)

Сол

Бибер

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Измијте го булгурот со ладна вода, исцедете го и оставете го настрана.
  2. Ставете 2 лажици путер во тава, додајте го кромидот и пржете го со постојано мешање 6 минути или додека да зарумени.
  3. Додајте го ренданиот морков и пржете уште 4 минути.
  4. Додајте го доматниот сос и варете ја смесата 5 минути.
  5. Додајте ги супата (може и говедска наместо пилешка), останатиот путер, солта и биберот и оставете ги да зовријат.
  6. Откако ќе зоврие смесата, додајте го булгурот, поклопете ја тавата и варете го 5 минути на силен оган.
  7. Намалете го огнот и варете го булгурот додека да ја апсорбира целата супа (околу 25 минути).
  8. Тргнете од оган, заменете го капакот со салфета и оставете го на топло место 40 минути.
Пита со блитва и со коприва
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Посни крокети со спанаќ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лут зелник
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Пача
Пинџур со суви везени пиперки
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Топчиња од зеленчук
Ролнички со соја, праз и печурки
Праз во рерна со козјо сирење
Печен карфиол со сладок компир
Похувани буковки
Ќофтиња од карфиол
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Солен куглов со шунка
Пита масленица
Куглов погача со сирење
Топчиња со блитва
Солени бомбици од сирење
Бабини кифлички

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: