Рецепти
Полнети домати со ориз
Декоративно вегетаријанско предјадење што може да го послужите за вашите гости како прилог
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
ВегетаријанскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Домат(4 големи )
Ориз(170 Грама)
Кромид(3 Главици)
Лук(2 Чешниња)
Концентрат од домат(1 Супена лажица)
Бистра зеленчукова супа(по потреба за оризот )
Маслиново масло(5 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- Исечете ја капата на доматот и тргнете ја настрана. Доматот издлабете го и превртете го, па оставете го да се исцеди 10-тина минути. Исечкајте го внатрешниот дел на доматот што го издлабивте и тргнете го во чинија настрана.
- Во една тава на силен оган загрејте масло и пропржете го исечканиот кромид.
- Потоа додајте го издлабениот дел од доматот и концентратот од домати. Гответе додека сосот се згусне, па при крај на пржењето додајте го исечканиот магдонос и ориганото.
- Во друга тава загрејте масло и пропржете го целото чешне лук додека пушти мирис и добие боја, па додајте го оризот и пржете го со постојано мешање 2-3 минути.
- Потоа кога оризот убаво ќе се пропржи, постепено додавајте ја зеленчуковата супа. Чекајте да зоврие, па додајте ја смесата со домати и посолете по вкус.
- Издлабените домати наредете ги врз намастена тава, наполнете ги со оризот и одозгора поклопете ги со капата.
- Печете ги доматите 20-30 минути во загреана рерна на 200°C.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во