Рецепти
Прокељ со сусам
Варен прокељ со сусам, сенф и зачини кои му даваат одличен вкус и арома. Испробајте го како гарнир со ручекот или подгответе го за лесна вечера.
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
ВегетаријанскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Прокељ(400 Грама)
Кромид(1 Главица)
Лук(1 Чешне)
Сусам(1 Супена лажица)
Маслиново масло(1 Супена лажица)
Сенф(1 Кафена лажица)
Јаболков оцет(1 Кафена лажица)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 30 минути
- Прокељот варете го 10-15 минути додека малку не омекне, но не го варете премногу.
- Потоа исцедете го од водата и префрлете го во тава на рингла. Во тавата додајте го маслото, чешнето лук и кромидот, претходно ситно исечкани.
- Зачинете со сол и бибер и гответе го 10-тина минути. На крај додајте ги сусамот, оцетот и сенфот, измешајте ги и послужете го прокељот.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во