Рецепти
Прокељ со сусам Ана Ѓорова

Варен прокељ со сусам, сенф и зачини кои му даваат одличен вкус и арома. Испробајте го како гарнир со ручекот или подгответе го за лесна вечера.

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Прокељ(400 Грама)

Кромид(1 Главица)

Лук(1 Чешне)

Сусам(1 Супена лажица)

Маслиново масло(1 Супена лажица)

Сенф(1 Кафена лажица)

Јаболков оцет(1 Кафена лажица)

Сол

Бибер

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 30 минути

  1. Прокељот варете го 10-15 минути додека малку не омекне, но не го варете премногу.
  2. Потоа исцедете го од водата и префрлете го во тава на рингла. Во тавата додајте го маслото, чешнето лук и кромидот, претходно ситно исечкани.
  3. Зачинете со сол и бибер и гответе го 10-тина минути. На крај додајте ги сусамот, оцетот и сенфот, измешајте ги и послужете го прокељот.
Пита со блитва и со коприва
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Посни крокети со спанаќ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лут зелник
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Пача
Пинџур со суви везени пиперки
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Топчиња од зеленчук
Ролнички со соја, праз и печурки
Праз во рерна со козјо сирење
Печен карфиол со сладок компир
Похувани буковки
Ќофтиња од карфиол
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Солен куглов со шунка
Пита масленица
Куглов погача со сирење
Топчиња со блитва
Солени бомбици од сирење
Бабини кифлички

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: