Рецепти
Турски омлет (Менемен) Ана Ѓорова

Традиционално јадење од турската кујна со пикантен вкус кој нема да Ве остави рамнодушни

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Маслиново масло(2 Супени лажици)

Кромид(2 Главици)

Црвена пиперка(1 )

Чили пиперка(2 )

Домат(400 Грама)

Шеќер во прав(1 Супена лажица)

Јајце(4 )

Свеж магдонос(0.5 Шака)

Јогурт(6 Супени лажици)

Бел лук, излупен и згмечен(2 Чешниња)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 25 минути

  1. Исечкајте ги двете главици кромид, чили пиперките, црвената пиперка и пржете ги додека не омекнат.
  2. Во тавата за пржење, додајте ги доматите и шеќерот и мешајте убаво додека не испари течноста.
  3. Со дрвена лажица направете простор во тавата и скршете ги јајцата врз смесата. Поклопете и гответе на тивок оган.
  4. Во друг сад подгответе го сосот за турскиот омлет: измешајте го јогуртот со исечканиот лук и со останатите зачини. Послужете од тавата за печење, додавајќи го сосот одозгора и парчињата крупно сечкан магдонос за декорација.
Турска супа со црвена леќа и зеленчук
Мухалебија
Баклава со рогач и јаболки
Улутма од ореви
Сикма
Турски ѓевречиња (посно)
Полнети турски погачици
Птичјо гнездо
Модри патлиџани на турски начин
Пилешко во сос од ореви
Говедско со кромид
Баклава со кадаиф
Мантии
Мини лахмаџун
Баклава со јогурт
Алва од гриз со суво грозје (посно)
Турски погачици
Филџан бурек
Баклава со суви смокви и со јаболки
Турски млечен пудинг
Назли фатма
Сунгер татлија (араванија)
Турски крофни
Пилав од булгур
Воден бурек
Печена скуша со кромид
Турска супа од црвена леќа
Кадаиф со ореви и суво грозје (посно)
Бела алва (посно)
Јагнешко месо со пире од модри патлиџани

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: