Рецепти
Турски омлет (Менемен)
Традиционално јадење од турската кујна со пикантен вкус кој нема да Ве остави рамнодушни
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПојадокТИП НА КУЈНА
Турска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Маслиново масло(2 Супени лажици)
Кромид(2 Главици)
Црвена пиперка(1 )
Чили пиперка(2 )
Домат(400 Грама)
Шеќер во прав(1 Супена лажица)
Јајце(4 )
Свеж магдонос(0.5 Шака)
Јогурт(6 Супени лажици)
Бел лук, излупен и згмечен(2 Чешниња)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 25 минути
- Исечкајте ги двете главици кромид, чили пиперките, црвената пиперка и пржете ги додека не омекнат.
- Во тавата за пржење, додајте ги доматите и шеќерот и мешајте убаво додека не испари течноста.
- Со дрвена лажица направете простор во тавата и скршете ги јајцата врз смесата. Поклопете и гответе на тивок оган.
- Во друг сад подгответе го сосот за турскиот омлет: измешајте го јогуртот со исечканиот лук и со останатите зачини. Послужете од тавата за печење, додавајќи го сосот одозгора и парчињата крупно сечкан магдонос за декорација.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во