Рецепти
Зелена тава
Потпечена тава со ориз и зеленчук за вегетаријански ручек
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ВегетаријанскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Млад кромид(5 )
Штавеј(1/2 Килограм)
Коприва(1/2 Килограм)
Спанаќ(1/2 Килограм)
Ориз(1 Чаша)
Вегета(1 Супена лажица)
Сол(1 Кафена лажица)
Јајце(4 )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- Листовите од штавејот, спанаќот и копривите се мијат со ладна вода. Кромидот се сечка ситно и се пржи во масло.
- Откако кромидот ќе пожолти, се додава исечканиот штавеј и се продолжува со пржење.
- Копривите се попаруваат со врела вода, се сечкаат и се додаваат во тавата.
- Спанаќот се сечка и се додава последен.
- Испржената смеса се истура во плех, се полева со вода колку да се покрие смесата и се пече во рерна.
- По 15 минути се додава и оризот.
- На крај се кршат 4 јајца и јадењето се допекува.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во