Рецепти
Зелена тава Ана Ѓорова

Потпечена тава со ориз и зеленчук за вегетаријански ручек

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Млад кромид(5 )

Штавеј(1/2 Килограм)

Коприва(1/2 Килограм)

Спанаќ(1/2 Килограм)

Ориз(1 Чаша)

Масло

Вегета(1 Супена лажица)

Сол(1 Кафена лажица)

Јајце(4 )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Листовите од штавејот, спанаќот и копривите се мијат со ладна вода. Кромидот се сечка ситно и се пржи во масло.
  2. Откако кромидот ќе пожолти, се додава исечканиот штавеј и се продолжува со пржење.
  3. Копривите се попаруваат со врела вода, се сечкаат и се додаваат во тавата.
  4. Спанаќот се сечка и се додава последен.
  5. Испржената смеса се истура во плех, се полева со вода колку да се покрие смесата и се пече во рерна.
  6. По 15 минути се додава и оризот.
  7. На крај се кршат 4 јајца и јадењето се допекува.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: