Рецепти
Зелена тава Ана Ѓорова

Потпечена тава со ориз и зеленчук за вегетаријански ручек

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Млад кромид(5 )

Штавеј(1/2 Килограм)

Коприва(1/2 Килограм)

Спанаќ(1/2 Килограм)

Ориз(1 Чаша)

Масло

Вегета(1 Супена лажица)

Сол(1 Кафена лажица)

Јајце(4 )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Листовите од штавејот, спанаќот и копривите се мијат со ладна вода. Кромидот се сечка ситно и се пржи во масло.
  2. Откако кромидот ќе пожолти, се додава исечканиот штавеј и се продолжува со пржење.
  3. Копривите се попаруваат со врела вода, се сечкаат и се додаваат во тавата.
  4. Спанаќот се сечка и се додава последен.
  5. Испржената смеса се истура во плех, се полева со вода колку да се покрие смесата и се пече во рерна.
  6. По 15 минути се додава и оризот.
  7. На крај се кршат 4 јајца и јадењето се допекува.
Салата со соја и шампињони
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Пита со карамелизирана тиква
Чорба без масло
Крокети од тиква и пармезан
Тарт со праз
Вегетаријански плескавици
Посна сарма со праз и шампињони
Топчиња од палента
Топчиња од зеленчук
Чоколадни бомбици со авокадо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Шеќерни јаболки
Сос од грав и лук
Блага тиква со мед и ореви (посно)
Праз во рерна со козјо сирење
Печен карфиол со сладок компир
Похувани буковки
Ќофтиња од карфиол
Салата со карфиол и маслинки
Крем чорба од зеленчук
Топчиња со блитва
Чорба со блитва и кисела павлака
Проја мафини со брокула
Чорба со кисели краставички
Овесни колачиња со цимет и мед
Мафини со рибизли
Чорба со шампињони и кисела павлака

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: