Рецепти
Баклава со кадаиф Ана Ѓорова

Вкусен десерт. На здравје!

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Готови кори(250 Грама)

Кадаиф(200 Грама)

Ореви(100 Грама)

Маргарин(100 Грама)

Шеќер(500 Грама)

Вода(500 Милилитри)

Лимон(1 )

Ванилин шеќер(2 )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Корите се сечат на коцки во зависност од калапите за печење на мафини. Кога ќе се исечат, се земаат по 4 и се ставаат во отворот.
  2. Настрана се меша кадаифот со исечканите ореви и во секое калапче се става по малку.
  3. Се топи маргаринот и врз секое парче се става по 1 лажица.
  4. Баклавите се печат во загреана рерна на 150 степени, 30-35 минути. Се оставаат убаво да се изладат.
  5. Се вари шербетот од сите состојки и се полива баклавата.
  6. Се декорира по желба со ореви, вишни од вишновка или со зашеќерени вишни.
Турска супа со црвена леќа и зеленчук
Мухалебија
Баклава со рогач и јаболки
Улутма од ореви
Сикма
Турски ѓевречиња (посно)
Полнети турски погачици
Птичјо гнездо
Модри патлиџани на турски начин
Пилешко во сос од ореви
Говедско со кромид
Баклава со кадаиф
Мантии
Мини лахмаџун
Баклава со јогурт
Алва од гриз со суво грозје (посно)
Турски погачици
Филџан бурек
Баклава со суви смокви и со јаболки
Турски млечен пудинг
Назли фатма
Сунгер татлија (араванија)
Турски крофни
Пилав од булгур
Воден бурек
Печена скуша со кромид
Турска супа од црвена леќа
Кадаиф со ореви и суво грозје (посно)
Бела алва (посно)
Јагнешко месо со пире од модри патлиџани

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: