Рецепти
Шеќерни јаболки Ана Ѓорова

Потсетете се на детството со оваа слатка ужинка. Може да ги завиткате во целофан и да ги подарите на најдрагите.

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јаболко(10 многу мали )

Шеќер(500 Грама)

Вода(110 Милилитри)

Оцет(1 Кафена лажица)

Мед(2 Супени лажици)

Црвена прехранбена боја

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 35 минути

  1. Најпрво убаво измијте ги јаболчињата и добро избришете ги со крпа.
  2. Потоа извадете им ги рачките и на тоа место забодете им по едно дрвено стапче (за ражничи) со остриот крај насочен кон јаболкото.
  3. Во тенџере на оган ставете ги водата и шеќерот да зовријат, па додајте ги и преостанатите состојки и варете 10-15 минути.
  4. Со лажичето капнете од смесата во ладна вода, па ако веднаш се карамелизира и не е меко, значи дека е готово. Постапката треба да ја изведете брзо за да не ви се стегне карамелот предвреме.
  5. Во жешкиот сируп потопете ги јаболките убаво од сите страни, малку протресете да падне вишокот и ставете ги на тепсија со намастена хартија за печење за да се исушат.
Салата со соја и шампињони
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Пита со карамелизирана тиква
Чорба без масло
Крокети од тиква и пармезан
Тарт со праз
Вегетаријански плескавици
Посна сарма со праз и шампињони
Топчиња од палента
Топчиња од зеленчук
Чоколадни бомбици со авокадо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Шеќерни јаболки
Сос од грав и лук
Блага тиква со мед и ореви (посно)
Праз во рерна со козјо сирење
Печен карфиол со сладок компир
Похувани буковки
Ќофтиња од карфиол
Салата со карфиол и маслинки
Крем чорба од зеленчук
Топчиња со блитва
Чорба со блитва и кисела павлака
Проја мафини со брокула
Чорба со кисели краставички
Овесни колачиња со цимет и мед
Мафини со рибизли
Чорба со шампињони и кисела павлака

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: