Рецепти
Булгур со свежи билки и ореви Ана Ѓорова

Булгур е житарка добиена од иситнето пченично зрно. Во комбинација со свежи билки и зеленчук, ореви и бадеми, претставува одлично ароматично предјадење кое може да го употребите и како гарнир со месо и риба.

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Булгур-житарка(300 Грама)

Свежо нане(10 Грама)

Свеж магдонос(30 Грама)

Див (мечкин) лук(10 Грама)

Лук(1 Чешне)

Ореви(50 Грама)

Бадеми(30 Грама)

Масло(1-2 Супени лажици)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 35 минути

  1. Булгурот измијте го под млаз ладна вода и потоа ставете го да се вари во 600 милилитри солена вода. Гответе 15-20 минути и префрлете го во друг сад со фолија да се подолади.
  2. Во меѓувреме измијте ги магдоносот, нането, дивиот лук, излупете го чешнето бел лук и ставете ги во блендер. Додајте ги оревите и маслото и убаво изблендирајте ја смесата додека не се соедини.
  3. Посолете и додајте уште масло по желба и соединете ја смесата со булгурот убаво, за да впие од состојките.
  4. Излупените бадеми испечете ги неколку минути во тава на оган без масло, вртете ги од двете страни и внимавајте да не се изгорат, а потоа соединете ги со смесата од булгур и свежи состојки и послужете.
Јафа бомбици
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Банана залчиња
Ванила бомбици
Колачиња со банана и урми
Шеќерни прженки
Салата со соја и шампињони
Шарена обланда
Смути од јапонски јаболки и круши
Ролат од локум (посно)
Бели топчиња
Експрес-пилешко со зеленчук
Сусам топчиња
Пилешки џигер во пиво
Колачиња зелени елки
Пилешко со лимон
Кнедли од крем сирење
Енергетски залчиња од тиква
Смути со киви и банани
Ролат со кокос
Салата со макарони, сланина и зеленчук
Крем салата со колбаси
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Чоколаден чиа пудинг со портокал
Топчиња од палента
Чај со јаболко

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: