Рецепти
Булгур со свежи билки и ореви
Булгур е житарка добиена од иситнето пченично зрно. Во комбинација со свежи билки и зеленчук, ореви и бадеми, претставува одлично ароматично предјадење кое може да го употребите и како гарнир со месо и риба.
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
Турска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
2 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Булгур-житарка(300 Грама)
Свежо нане(10 Грама)
Свеж магдонос(30 Грама)
Див (мечкин) лук(10 Грама)
Лук(1 Чешне)
Ореви(50 Грама)
Бадеми(30 Грама)
Масло(1-2 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 35 минути
- Булгурот измијте го под млаз ладна вода и потоа ставете го да се вари во 600 милилитри солена вода. Гответе 15-20 минути и префрлете го во друг сад со фолија да се подолади.
- Во меѓувреме измијте ги магдоносот, нането, дивиот лук, излупете го чешнето бел лук и ставете ги во блендер. Додајте ги оревите и маслото и убаво изблендирајте ја смесата додека не се соедини.
- Посолете и додајте уште масло по желба и соединете ја смесата со булгурот убаво, за да впие од состојките.
- Излупените бадеми испечете ги неколку минути во тава на оган без масло, вртете ги од двете страни и внимавајте да не се изгорат, а потоа соединете ги со смесата од булгур и свежи состојки и послужете.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во