Рецепти
Булгур со свежи билки и ореви Ана Ѓорова

Булгур е житарка добиена од иситнето пченично зрно. Во комбинација со свежи билки и зеленчук, ореви и бадеми, претставува одлично ароматично предјадење кое може да го употребите и како гарнир со месо и риба.

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Булгур-житарка(300 Грама)

Свежо нане(10 Грама)

Свеж магдонос(30 Грама)

Див (мечкин) лук(10 Грама)

Лук(1 Чешне)

Ореви(50 Грама)

Бадеми(30 Грама)

Масло(1-2 Супени лажици)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 35 минути

  1. Булгурот измијте го под млаз ладна вода и потоа ставете го да се вари во 600 милилитри солена вода. Гответе 15-20 минути и префрлете го во друг сад со фолија да се подолади.
  2. Во меѓувреме измијте ги магдоносот, нането, дивиот лук, излупете го чешнето бел лук и ставете ги во блендер. Додајте ги оревите и маслото и убаво изблендирајте ја смесата додека не се соедини.
  3. Посолете и додајте уште масло по желба и соединете ја смесата со булгурот убаво, за да впие од состојките.
  4. Излупените бадеми испечете ги неколку минути во тава на оган без масло, вртете ги од двете страни и внимавајте да не се изгорат, а потоа соединете ги со смесата од булгур и свежи состојки и послужете.
Турска супа со црвена леќа и зеленчук
Мухалебија
Баклава со рогач и јаболки
Улутма од ореви
Сикма
Турски ѓевречиња (посно)
Полнети турски погачици
Птичјо гнездо
Модри патлиџани на турски начин
Пилешко во сос од ореви
Говедско со кромид
Баклава со кадаиф
Мантии
Мини лахмаџун
Баклава со јогурт
Алва од гриз со суво грозје (посно)
Турски погачици
Филџан бурек
Баклава со суви смокви и со јаболки
Турски млечен пудинг
Назли фатма
Сунгер татлија (араванија)
Турски крофни
Пилав од булгур
Воден бурек
Печена скуша со кромид
Турска супа од црвена леќа
Кадаиф со ореви и суво грозје (посно)
Бела алва (посно)
Јагнешко месо со пире од модри патлиџани

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: