Рецепти
Уштипци од банана и кокос Ана Ристеска

Едноставниот десерт е секогаш добредојдено слатко задоволсто

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Просеано брашно(125 Грама)

Прашок за печиво(1 Кафена лажица)

Шеќер во прав(75 Грама)

Кокосови снегулки(25 Грама)

Ситно рендана кора од лимета(1 Кафена лажица)

Сол(1 Прстофат)

Зрела банана(400 Грама)

Билно масло(200 Милилитри)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 30 минути

  1. Измешајте ги брашното и прашакот за печиво во голем сад. Додајте ги шеќерот, кокосот, кора од лимета и сол.
  2. Измешајте ги испасирените банани со сувите состојки и мешајте додека смесата не се соедини.
  3. Покријте го садот со транспарентна фолија и ставете да отстои во фрижидер 15 минути.
  4. Во голем сад истурете масло до една третина од длабочина од тавата и загрејте на 180°C.
  5. Користејќи лажица, внимателно ставете по 4 или 5 лажици од смесата во масло и пржете 2-3 минути додека убаво не се испржат и не добијат златна боја на двете страни.
  6. Извадете ги уштипците со лажица со дупчиња и ставете ги на хартија за да се упие вишок маслото. Повторете ја процедурата со целата смеса.
  7. Уштипците се служат топли, поросени со малку шеќер во прав.
Салата со соја и шампињони
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Пита со карамелизирана тиква
Чорба без масло
Крокети од тиква и пармезан
Тарт со праз
Вегетаријански плескавици
Посна сарма со праз и шампињони
Топчиња од палента
Топчиња од зеленчук
Чоколадни бомбици со авокадо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Шеќерни јаболки
Сос од грав и лук
Блага тиква со мед и ореви (посно)
Праз во рерна со козјо сирење
Печен карфиол со сладок компир
Похувани буковки
Ќофтиња од карфиол
Салата со карфиол и маслинки
Крем чорба од зеленчук
Топчиња со блитва
Чорба со блитва и кисела павлака
Проја мафини со брокула
Чорба со кисели краставички
Овесни колачиња со цимет и мед
Мафини со рибизли
Чорба со шампињони и кисела павлака

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: